Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rézi01

5. 3. 2010 17:03
I v ČR se vyrábí

I v ČR se naštěstí zatím ještě vyrábí, horší je, že lidi o tom ani neví, malé firmy neznají, protože nemají na masivní reklamu a na výrobu tisíců braků jdoucích do supermarketů, kde většina z nás nakupuje. Ale, kdo hledá, zatím ještě najde ;-).

0 0
možnosti

LubošB

5. 3. 2010 12:17
Jiný úhel pohledu

Nechci si rozhodně hrát na prognostika,snažím se jen používat zdravý selský rozum. A ten mi říká, že jen otázkou času, kdy ta  někdy až těžko pochopitelná nízká cena asijského zboží výrazně povyroste. Zatím si Čína a spol. libují, jak jim kvete obchod a svou zemi doslova plundrují bez ohledu na budoucnost. To nejde do nekonečna. Konec konců už se začínají čím dál častěji objevovat zprávy, které poukazují na zoufalé podmínky v okolí čínských fabrik (toxické odpady, absence jakýchkoliv norem, ...).Až jim to konečně dojde a nezbyde jim, než s tím začít něco dělat, bude je napravování škod stát takové prostředky, že jim polezou oči z důlků.Viz ekologické kauzy u nás a v západní Evropě, potažmo v USA.To se pochopitelně promítne do celé ekonomiky.A pak přijde chvíle těch, co tohle kolečko už mají za sebou.Samozřejmě, pokud se do té doby "nevymydlíme" v nějakém globálním válečném konfliktu.

0 0
možnosti

SYETEY-KOTZOUR

5. 3. 2010 11:35
národní hrdost místa nevyrobí

...výkřiky "kupujte české" jsou fajn, ale řešení to není. Konkurenceschopnost českých (ale vlastně všech Evropských) firem je ve výrobě personifikovaných výrobků (tj. ne hromadná výroba - ta patří a bude patřit do Asie) = výrobek nějak přizpůsobený konkrétnímu zákazníkovi (obalem, potiskem, jiným provedením montáže, jinými součástkami, návrhem, materiálem,....). To je totiž jediná výroba, kterou nelze "nabouchat" na statisíce kusů a pak to dovézt lodí a zaplavit s tím Evropu (tvralo by to totiž 3-5 měsíců). Konkurenceschopnost je tedy čas dodání něčeho, co nemůže být vyrobeno předem.

Hodně firem už to pochopila a řada z nich (i českých) rozhodně konkurenceschopná je.......autorka promine (je asi hodná holka) ale v tomhle je trošku naivní :-)V

0 0
možnosti

.zq.

5. 3. 2010 11:48
Re: národní hrdost místa nevyrobí

podmínky, za kterých pracují lidé v Číně a okolí, u nás nikdo nepřijme, proto nikdy nemůžeme (my v Evropě) vyrábět tak levně. Na druhou stranu určité specifické oblečení, u kterého je velký důraz na kvalitu, se stále v Evropě vyrábí, což také o něčem svědčí. Stačí se jít podívat do obchodu s outdoorovým oblečením. A člověk rád zaplatí za bundu 6000, protože ví, že ho v extrémních podmínkách nezradí.

0 0
možnosti

radim36

5. 3. 2010 11:03
jedna a druhá strana

Na jedné straně je u nás vysoká cena práce dík takzvaným sociálním vymoženostem i vysoká cena výroby dík různých zeleným nesmyslům, které jinde nejsou. Takže stejný výrobek vyrobený u nás je několikanásobně dražší.

Na druhé straně, před asi rokem  a půl, kdy začínaly krachovat české sklárny a porcelánky, běžela v televizi reportáž z té porcelánky. A já jsem tam viděl vyrábět talíře na stejných strojích, jaké jsem tam viděl před čtvrtstoletím za socíku, když jsem tam byl ze školy na exkurzi.;-(  A výrobní cena jednoho talíře hrdě sdělená v pořadu jakýmsi manažerem české  porcelánky byla o korunu výše než se stejné čínské talíře prodávaly v supermarketu , kde v jejich ceně byla i doprava i marže všem lidem kolem toho dovozu.... Manažeři porcelánky mohli už několik let předtím sledovat signály o čínské konkurenci, ale místo toho jen seděli na zadku v zastáravající fabrice......

0 0
možnosti

Léčitel pitomců

5. 3. 2010 12:03
Re: jedna a druhá strana

Pane, prošlo mi rukama leccos, ale řeknu vám, jsem rád za to, že mám i nějaký vercajk z doby socíku, a to, co se běžně prodává dneska, je často hrůza a děs.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

5. 3. 2010 10:59
Dobrá snaha, ale i naivita

Představa, že koupí kvalitnějšího výrobku kupujete výrobek český či evropský je naivní. I ty nejkvalitnější značkové výrobky jsou vyráběny v Asii. Nedávno jsem koupil kvalitní topinkovač BOSCH, samozřejmě Made in China. Na něčem je napsáno Made in PRC (People republik of China). Také  jsme nedávno koupili žehličku PHILIPS (Made in Singapoure). Některé výrobky jsou "dokončovány" u nás a nesou označení Made in EU, ve skutečnosti jsou však vyrobeny v Číně a zde jen něco doplněno. Když si kupujete něco v IKEA, je to všechno také dovoz z Asie. Jako zákazník nemáte prakticky šanci koupit některé produkty jiné produkce než asijské.

0 0
možnosti

mugarel

5. 3. 2010 10:35
a co budou dělat

všichni ti čeští řidiči kamionů, prodavači v hypermarketech, pracovníci reklamních agentur, skladníci, celníci, úředníci...kteří se přímo nebo nepřímo tím prodejem čínského zboží živí? sednou si k verpánku a ušijou vám boty? myslíte že pak nám tu všem bude líp a žádná krize nebude?

0 0
možnosti

Léčitel pitomců

5. 3. 2010 10:47
Re: a co budou dělat

Jinými slovy, budeme tu radši držet umělou zaměstnanost, toho se určitě dobře najíme. Pěkně děkuji. Zamyslete se než něco napíšete. Rv

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

5. 3. 2010 10:11
problem ...

hlavni problem je v tom, ze cena prace je v cechach proste prilis vysoka diky socialnimu statu ... ano, existuji i zeme, ktere jsou na tom v tomto ohledu jeste podstatne hur, ale na druhou stranu existuji zeme, kde diky absenci jakehokoliv socialna je cena prace na takove urovni, ze se vyplati vyrabet tam a vyrobene zbozi vozit klidne pres pul sveta. v cine dokazi vyrobit jak naprosty sunt, tak vyrobky spickoe kvality a je jenom na zakaznikovi, ktery z tech vyrobku si koupi ... ale i ten spickovy vyrobek bude PODSTATNE levnejsi, nez stejne kvalitni a vyrobeny v eu, a zakaznik koupi vyrobku hodla maximalizovat svuj uzitek, nikoliv podporovat zamestnanost.

0 0
možnosti

petrhajek.blog.idnes.cz

5. 3. 2010 10:01
chapu vas idealismus i myslenku,

ale cely tento pohled je hrube zjednoduseny. Treba i tim, ze casto ceske zbozi neni kvalitni. Navic u nas mame, diky vysokym danim a odvodum (i na strane zamestnavatele - viz. superhruba mzda) vysokou cenu prace. Takze jedna z cest, jak zlevnit ceske vyrobky (a tim je zpristupnit i setrivejsim masam), je snizit ony povinne odvody. Ale to by nabouralo Ceske socialisticke zitrky.

Dalsi vec je samozrejme i to, ze mnoho lidi nekupuje ceske vyrobky z jakehosi snobismu, ktery ptretval jeste z dob komunismu - co je zahranicni a ze "zapadu" je vzdy lepsi, lukrativnejsi a da se s tim vytahovat pred sousedy...

0 0
možnosti

admiral666

5. 3. 2010 9:44
babske satniky

lzete si do ust, milostiva, zenske citi potrebu nakoupit nove hadry i kdyz ty stare nejevi znamky opotrebeni, stejne tak boty, kabelky :-P

0 0
možnosti

ajka33

5. 3. 2010 9:43
Pardon, tedy.

Predpokladam tedy, ze jite jenom ceke vyrobky a nosite pouze ceske obleceni a obuv, spite na lozi made in CZ, Vase garnyze jsou tez ceske, nemluve o pracim prasku a Vasem parfemu....Nic ve zlem, ale jste prilis idealisticka, a takto jednoduche to neni. Kupujeme dle potreb, urceni a moznosti. A je to v poradku. Pracuji ve firme, ktera prodava do jinych zemi a tim, ze si lidi koupi nase auta, zas pomahaji nam...Takze u mne dobry:-)). Podpora domacich firem a podnikatelu se musi delat komplexneji, ale to nasi zakonodarci vedi tez...kazdopadne - krasny vikendV a cokoli si koupite, uzijte si to bez ohledu na vyrobce:-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS